SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
SEO çalışması gerçekleştirilirken site içi ve site dışı olmak üzere iki farklı başlık altında işlem yapılmaktadır. Site içi SEO çalışmalarında web adresinin arama motoru sonuçlarında üst sıralara ulaşması amacıyla bir çok proje gerçekleştirilmektedir. Site dışı SEO çalışmaları ise internet kullanıcılarının markadan, web adresinden, kampanyalarından, hizmetlerinden daha kolay bir şekilde haberdar olabilmelerini sağlayacak adımlar izlenmesidir. SEO kapsamında web adreslerine gerekli optimizasyonlar uygulanır ve arama motoru sıralamalarında yükselen adreslerin, ziyaretçi kitlesi ve görünürlük düzeyleri de paralel şekilde artış sağlar.
Site İçi SEO Çalışması Nedir?
Site içi SEO, web adresinin sayfaları üzerinde yapılan ve arama motoru botlarının sayfa içeriklerini çok daha iyi şekilde tarayabilmelerini, tanımlayabilmelerini sağlayan optimizasyon adımlarını ifade eder. Web adresinin sayfa yapısının belirlenmesi, içeriklerin arama motorlarının sevdiği anahtar kelimeler ile oluşturulması gibi işlemler, site içi SEO çalışmasının aşamalarıdır.
Site içi çalışma yapılırken arama motorlarında sorgulama yapan internet kullanıcılarının en çok tercih ettikleri anahtar kelimeler, sitenin sayfalarını oluşturan öğelerde kullanılırlar. Proje kapsamında, site metinlerindeki başlıklar, HTML etiketleri, meta ve görsel öğeler, arama motorlarının kriterlerine göre optimize edilmektedir. Bu nedenle göz önünde bulundurulan birden fazla faktör bulunmaktadır.
Site İçi SEO Çalışma Faktörleri Neler?
Site içi SEO çalışmalarında ele alınan faktörler:
- İçerik Optimizasyonu: Bir web adresinin arama motoru sonuç sıralamalarında üst konumda yer alabilmesi için öncelikli yapılması gereken çalışmaların başında gelmektedir. Özenli bir şekilde ürün sayfaları, kategori, blog, hizmet açıklama metni, hakkımızda, kılavuzlar ve makaleler gibi alanların tümüne arama motoru botlarının sevdiği anahtar kelimeleri içeren metinler hazırlanmaktadır. İçerikler okunaklı, akıcı, doğal anlatımı ön plana alan ve %100 özgün bir konsepte sahip olmalıdırlar.
- Meta Etiket: Diğer bir ifade ile başlık etiketi bir web adresinin neyle alakalı olduğunu arama motoru botlarına aktaran kelimelerdir. İnternet kullanıcılarının web adresi hakkında ilk kez bilgi sahibi olurken dikkat ettikleri meta etiket, sayfayı en iyi şekilde tanımlamalıdır. Bu kapsamda meta, kısa, öz ve doğru bir açıklama şeklinde oluşturularak, arama motoru botlarından daha iyi bir tanımlama sonucu alınır.
- SEO Dostu URL: Web sayfasında birinci önem derecesine sahip anahtar kelimeyi içeren SEO dostu ve kısa bir URL belirlenmelidir. Tire ile ayrılan kelimelerden oluşan URL yapısındaki diğer karakterler arasında boşluk bırakılmayacaktır.
- Responsive Tasarım: İnternet kullanıcıları web sayfalarına hem masaüstü hem de mobil cihazlardan erişim sağlarlar. Arama motorları ise her tip cihazdan erişime uygun olan ve duyarı tema sunan adresleri çok daha rahat tanımlarlar. Web adresleri duyarlı ve farklı cihazlardan erişime açık şekilde tasarlanmaktadır.
- Site Hızı: Web adresinde sayfa öğelerinin yüklenme süresi ve ana sayfa erişim süresi kısa olmalıdır. Erişimde bekleme süresi uzun olan web adresleri, beklemekten sıkılan ziyaretçilerin kaybını yaşar. Bu yüzden site hızını iyileştirici çalışmalar yapılmaktadır.
Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?
Site dışı SEO çalışmasında site içi projelerde olduğu gibi pek çok farklı adım izlenmektedir.

Site dışı SEO çalışması gerçekleştirilirken izlenen işlemleri şunlardır:
- Backlink çalışması: SEO çalışmasında sektörünüz ile ilgili olan diğer başarılı sitelerden görsel veya URL adresi kullanımı yapılarak, hedef sayfanıza geri bağlantı sağlanır. Geri bağlantı arama motoru botlarının taradığı farklı alanlarda yer alabilme ve daha fazla trafiğe ulaşma şansı kazanırsınız.
- Sosyal medya çalışmaları: Marka hizmetleri, ürünleri, kampanyaları hakkında bilgiler, markanın sosyal medya sayfalarında paylaşılırak bu çalışmalar yönetilmektedir. Bu paylaşımlarla amaç markanın web adresine yönlendirmeler yapılarak, potansiyel müşteri kitlesinin adrese erişmeleri kolaylaştırmaktır.
- Dijital PR Çalışması: Markanın ve web adresinin prestij algısını yükseltmek amacı ile haber sitelerine, bloglara, ürün ve hizmetler hakkında bilgilendirici içerikler yayılır, eklenir. Bu kapsamda marka iyi bir şekilde tanıtılır.
Tüm çalışma aşamaları kapsamında Google arama sonuçlarında yükselen ve ziyaretçi trafiğindeki artış ile birlikte pazarlama hedeflerine yaklaşma konusunda aşama kaydeden web adreslerine sahip olunur.
SEO Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Anahtar kelime seçimi için analiz araçları kullanılmalıdır.

SEO hizmeti kapsamında yararlanılan anahtar kelime araçları ile markanın yer aldığı sektöre ve verdiği hizmete dair en çok aratılan kelimeler ortaya çıkarılmaktadır. Analiz sonunda seçilen kelimeler, internet kullanıcılarının akıllarındaki hizmeti veya konuyu ararken tercih ettikleri, arama motorlarının en iyi şekilde algılayabildikleri kelimelerdir.
SEO’da odak anahtar kelimenin belirlenmesi ardından ona yardımcı olacak kuyruklu uzun anahtar kelimeler seçilmelidir. Çünkü internet kullanıcıları spesifik kelimeleri aratarak, direkt olarak aradıkları bilgiye ulaşmaya çalışırlar. Örneğin; gelinlik satış hizmetini anlatan bir web adresindeki içerikte “gelinlik” anahtar kelimesini içeren yazılar hazırlamak mümkündür. Ancak bu odak anahtar kelime yardımcılarla desteklenerek, yazıya daha doğal bir anlatım kazandırılmalıdır. “Dantelli gelinlik”, “balık model gelinlik” gibi gelinlik modellerini arayanları en kısa sürede kaynağa ulaştırabilecek kelimeler eklenebilir. Böylece tüm detaylar düşünülerek ve arama motorlarında üst sıraya çıkışı sağlayacak SEO dostu içerikler hazırlanmaktadır.
Konuyla ilgili diğer yazımız; https://www.aydinaltunyay.com/seo-nedir/
Ayrıca dijital pazarlama ile ilgili olarak da okuma yapmak isterseniz; https://www.aydinaltunyay.com/dijital-pazarlamayi-taniyalim/