SOSYAL MEDYA ARAÇLARI

İnternet teknolojilerinde yaşanan değişim ve gelişimlerle birlikte çeşitli özellik ve sayılarda, teknolojiyle birlikte gelişen ve kullanıcılarına bu yeniliklerle birlikte hizmetler sunan sosyal medya araçları ortaya çıkmıştır. Fotoğrafların paylaşıldığı sosyal medya sitelerinden duygu ve düşüncelerin ifade edildiği bloglara kadar çok farklı özellikte ve sayıda sosyal medya aracı bulunmaktadır.

Sosyal Medya Araçları Nelerdir?

  1. Bloglar
  2. Mikrobloglar
  3. Wikiler
  4. Sosyal Ağ Siteleri
  5. Medya Paylaşım Siteleri
  6. Podcast
  7. Sanal Dünyalar

1) Bloglar

Bloglar, karşılıklı olarak yazar ve okuyucunun etkileşimde olduğu platformlardır. Bu etkileşim; okurun takip ettiği yazar ve yazılar hakkında yorum yapabilmesinden kaynaklıdır. Okurun yaptığı şekilde yazar da onu takip edebilir ve yorumları okuyarak okurları hakkında bir düşünce sahibi olabilir. Blog, weblog kavramından türetilmiştir. İngilizce “web’’ ve “log’’ kelimelerinin birleşiminden oluşan weblogla ilgili olarak, girişimci Evan Williams ilk olarak birinin weblogunda yaptığı yorumda blog kelimesini hem yüklem hem de isim olarak kullanılmıştır.

2) Mikrobloglar

Bloglara göre daha küçük kapsamlı ve kullanıcıların bloglara göre daha kısıtlı metin gönderileri paylaşabildiği, kullanıcıların arkadaşları ve diğer kullanıcılarla etkileşim kurabildiği platformlardır.

3) Wikiler

Bilgi sahibi olunan konularda kişilerin içerik oluşturabildiği Web platformudur. Wikiler sayesinde gönüllü olan kişiler bilgi sahibi oldukları konular hakkında içerikler oluşturabilmektedirler.

4) Sosyal Ağ Siteleri

Kişilerin, kendi profil ve içeriklerini oluşturabildiği, paylaşımlarında resim, video vb. kullanabildikleri, diğer kullanıcılarla etkileşime girerek konuşabildiği, sosyal açıdan kendilerini geliştirebilmek adına arkadaşlıklar kurabildiği ve diğer kullanıcıların profillerine erişim sağlayarak paylaşımlarını takip edebildikleri sosyal kanallardır.

5) Medya Paylaşım Siteleri

Kullanıcılara paylaşım yapma, paylaşımlarını yönetme imkanı sağlayan, siteleri organize etme ve bağlantıları paylaşma imkanı sunan sitelerdir. Bu sitelerde kullanıcılar ve site yöneticiler tarafından oluşturulmuş paylaşmaya değer linkler, fotoğraf ve durum güncellemeleri, ürün ve hizmetler ile benzer içeriğe sahip sayfaların linkleri yer almaktadır.

6) Podcast

Kelime kökeni olarak podcast incelenecek olursa; “pod’’ Apple’ın cihazı olan iPod ile “broadcast’’ yani yayımlama ve bunu paylaşma anlamına gelen kelimenin birleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Podcast, kullanıcılarının yer, zaman farketmeksizin sundukları ses dosyalarını dinleyebilmeleri için indirilebilir niteliktedir.

7) Sanal Dünyalar

Sanal dünyalar gerçek dünyanın yansıması olarak kabul edilmesiyle birlikte kullanıcıların kurallarla sınırlandırılmaması, onlara kendilerini daha rahat ifade edebilme olanağı sunmaktadır. Bireylere gündelik ve gerçek yaşamlarının ötesinde fırsatlar ve deneyimler sunmaktadır. İşletmeler ve markaları açısından da bu son derece önemlidir. Bu noktada işletmeler sanal dünyalarda yer alarak hem tüketicilerle daha rahat iletişim kurma, doğru bir şekilde işletmelerini ve markalarını tanıtma ve hedef kitleleriyle daha rahat bir iletişim kurma fırsatı elde etmektedirler.

Related Posts

Leave A Comment