GERİLLA PAZARLAMA
İlk olarak 1984 yılında ortaya atılan ‘Gerilla Pazarlaması’ terimi Jay Conrad Levinson tarafından aynı adlı kitapta tanıtıldı. Gerilla pazarlama, küçük bir bütçeyle işletmeleri yenilikçi bir şekilde tanıtmaya çalışan reklam stratejilerini ifade eder.
Savaşı işin içine katmadan “gerilla” kelimesini duyamazsınız. Gerilla savaşçıları genellikle sivillerdir ve gündelik kıyafetler giyerler. Merkezi olmayan bir yapıya sahiptirler ve gevşek bir şekilde örgütlenirler. Bu alışılmadık savaş yöntemlerini daha büyük ve daha örgütlü bir orduya karşı savaşmak için kullanırlar. Gerilla savaşı yöntemleri; sayıca az, daha az güçlü asker grubunun başarıya ulaşmak için pusu, sürpriz unsurları ve sabotaj gibi düzensiz taktikler kullandığı bir savaş tarzını ifade eder. Bu mücadele biçimi gerilla pazarlama kavramın ilham kaynağı olmuştur.

Gerilla İlkelerini Pazarlamaya Uygulamak
Gerilla savaşı gibi başarılı gerilla pazarlama stratejileri de müşterileri şok etmek, memnun etmek, ilham vermek ve manipüle etmek için sürpriz unsurunu kullanmaya çalışır. Bu alışılmamış tarz, kalıcı bir izlenim bırakmak ve sosyal medyada gündem olmak için sürpriz kullanan, yaratıcı ve yenilikçi bir tarzdır. Şok ve şaşkınlığın müşteriyi kişisel düzeyde etkilemesi ve markayla asla unutamayacağı bir anı ve duygusal bağ yaratması amaçlanır.
Gerilla Pazarlama: Etkinlik Planlaması İçin İdeal Bir Strateji
Gerilla pazarlaması potansiyel müşterilerle duygusal ve içsel bir şekilde bağlantı kurmaya çalışır. En iyi etkinlikler yaratıcı, eğlenceli ve kendiliğindenlik unsuruna sahip olanlardır (tıpkı gerilla pazarlaması gibi). Bu strateji yenilikçidir ve sektördeki rekabetin genellikle sıkıcı pazarlama yöntemlerini aşmanın harika bir yoludur.
Müşterilerin Dikkatini Çekecek Bir Gerilla Pazarlama Kampanyası İçin İpuçları
Hedef Kitlenizi Belirleyin
Gerilla pazarlama kampanyanız potansiyel müşterileri mi, mevcut müşterilerinizi mi yoksa tedarikçilerinizi mi hedef alacak? B2B mi yoksa B2C mi olmalı? Ek olarak, nihai kararı kimin vereceği konusunda da dikkatli düşünmelisiniz (eğer bir şirketi veya daha büyük bir firmayı hedefliyorsanız).
Belirli Bir Hedef Belirleyin
Herhangi bir pazarlama kampanyasının etkili olabilmesi için net hedefler belirlemelisiniz. İnsanların web sitenizi ziyaret etmesini, bir etkinlik rezervasyonu yapmasını, bir ticaret fuarına katılmasını veya sadece size kartvizitlerini vermesini mi istiyorsunuz? Bu hedeflerin her birine en iyi şekilde farklı stratejiler kullanarak ulaşmaya çalışmanız gerekir.
Uygun Bir Taktik Seçin
Hedefinizi belirledikten sonra, yaş ve kişiliklerine en uygun deneyimsel pazarlama türünü belirleyebilecek diğer faktörleri düşünmek için biraz zaman ayırın.
Yaratıcı Olun
Gerilla pazarlamanın neredeyse hiçbir sınırı yoktur. Kendinizi rakiplerinizden ayırabileceğiniz ve aynı zamanda şirketinizin benzersiz markasına sadık kalabileceğiniz yolları düşünün. Potansiyel müşterilerinizin karşılaşabileceği bir zorluğu belirleyin ve yaratıcı, verimli bir çözüm sergileyin.
Hedef Kitlenize Nerede ve Ne Zaman Ulaşabileceğinizi Tespit Edin
Gerilla pazarlama kampanyanızı hedef kitlenizin zaten toplandığı yer ve zamanda başlatmak genellikle daha uygun maliyetlidir. Örnek olarak herkesin katılmayı hedeflediği bir etkinlik tercih edilebilir.
Uzman Tavsiyesi Alın
En etkili kampanyalar çok fazla düşünme, zaman, planlama ve çaba gerektirir. Bu nedenle bu konuda bilgili birinden yardım almak alacağınız etkileşime katkı sağlayacaktır.
Yeni bir şeyler deneyerek ve sınırların dışına çıkarak müşterilerinizi gerçekten etkileyerek kârınızı artırabilirsiniz. Özellikle küçük bir işletmeniz varsa kesinlikle gerilla pazarlama taktiklerini kullanmanız gerekmektedir.
Güncel trendleri ve markaları yakından takip ederek çok daha fazla gerilla pazarlama örneği görebilirsiniz.