Dijital Oyun Kültürü
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle dijital mecralar oyun ve eğlence aracı olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Her geçen gün ilerleyen bu teknolojik gelişmeler oyunların da beraberinde gelişmesine yol açmış ve sonucunda bir kültür oluşturmuştur. Her yaş grubundan oyuncusu bulunan bu oyunlar günümüzde çok büyük bir kitleye hitap etmektedir. Fakat araştırmalar sonucu genç yaş grubunda diğer yaş gruplarına göre çok daha popüler olduğu ortaya çıkmıştır. Gençler arasında bu oyunlar çoğu zaman sohbet konusu olup bir popülerlik simgesi haline de gelmiştir. Öyle ki yeni ne oyun çıkmış?, Hangi oyunda ne konumdasın? Gibi yepyeni soru kalıpları ve konular ortaya çıkmıştır.
Günümüzde sağlıklı yaşam şeklinin bir parçası olarak aşırıya kaçmadan dijital oyunları oynamanın normal olduğu ve oyunların duygusal rahatlamada olumlu katkıları bulunduğu kabul edilmektedir. Fakat bu sürenin aşırıya kaçması durumunda ‘’oyun bağımlılığı’’ adı verilen bir terim karşımıza çıkmaktadır.
İlk ticari oyunun Computer Space olduğu ve 1971 yılında piyasaya sürüldüğü bilinmektedir. Bu oyun ile başlamış olan dijital oyun endüstrisi günümüzde dünyada 24,75 milyar dolar bütçe ile sosyal medyanın çok büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Özellikle 90’lardan itibaren popülerliği artmaya başlamıştır. Dijital oyun kültürünün gelişmesi ile birlikte oyun tasarımları oyuncuların isteklerine göre şekillenmiş ve günümüzdeki halini almıştır. Hala gelişmekte olan bu kültür günümüzde de oyuncuların isteklerine göre değişmekte ve gelişme göstermektedir. Mesela kadınların fantezi içerikli, şiddetin olmadığı, rekabetin az olduğu, temposuz, tek kişilik ve kişiselleştirilebilen, karikatür tarzı oyunları sevdikleri, erkeklerin ise heyecanlı, stratejik planlama yapılabilen, görsel kalitesi yüksek olan, güncel ve gerçek yaşama daha yakın, şiddet içeren ve çok oyunculu çevrimiçi oyunları sevdikleri görülmektedir.